Nowy smak w Europie - puree Jabuticaba
Nowości
20 lutego 2023
Zanurz się w kulturze brazylijskiej z nowym puree MONIN Jabuticaba i podkręć swoje ulubione koktajle niedostępnym dotąd, egzotycznym smakiem! Oryginalne jagodowo-winogronowe nuty, wniosą jasno fioletową barwę do Twoich kreacji. Puree Jabuticaba ma szereg zastosowań, od koktajli po napoje orzeźwiające… Oferuje szeroki wachlarz możliwości aromatyzowania wszystkich rodzajów napojów. Co powiesz na reinterpretację Caipirinha lub Bramble? A może wolisz mrożone Frappe lub Cold Brew Latte? Sprawdź nasze nowe receptury i uwolnij swoją kreatywność!
Jabuticaba to pierwszy owoc w gamie produktów puree MONIN, który nie rośnie na łodydze, ale na pniu! Pochodzi z południowo-wschodniej Brazylii, a jego owoce o fioletowo-niebieskiej barwie mają średnicę od 3 do 4 cm. Sam miąższ ma konsystencję galaretki. W smaku wyczuwalne są nuty drzewne a także smak zbliżony do owoców winogron. Podobieństwo to sprawiło, że roślina ta zyskała przydomek „Brazylijskiej Winorośli”. To smak, nieznany dotąd w Europie! Świetnie komponuje się w klasycznych koktajlach i może być doskonałym składnikiem do tworzenia autorskich koktajli, lemoniad, herbat czy deserów!
Pobierz PDF z recepturami
POCHODZENIE
Owoc ten pochodzi z południowo-wschodniej części Brazylii, ze stanu Minas Gerais. Występuje również w Argentynie, Boliwii, Paragwaju i ostatnio w USA, ale nadal jest nieznany europejskim konsumentom.
SMAK
Owoc z rodziny jagodowych o fioletowo-niebieskiej barwie. Jego miąższ jest biały i przypomina konsystencją, galaretkę. W smaku wyczuwalne są nuty drzewne, jagodowe i zbliżone do smaku winogron. Podobieństwo to sprawiło, że roślina ta zyskała przydomek „Brazylijskiej Winorośli”. Jest szczególnie słodka dzięki sacharozie, ale zawiera bardzo mało kalorii i węglowodanów.
UPRAWA JABOTICABY
Jabuticaba potrzebuje wilgotnego klimatu podzwrotnikowego, (subtropikalnego), z żyzną i mało kwaśną glebą.
On momentu zasiania owocuje po raz pierwszy po 10-20 latach, a same zbiory odbywają się we wrześniu.
Owoce zbierane są manualnie, bezpośrednio z drzewa. Po zebraniu Jabuticaba może być przechowywana tylko przez
przez 4 dni, zanim zacznie fermentować.
RÓŻNE WŁAŚCIWOŚCI
Stosowana przez rdzennych Brazylijczyków ze względu na swoje właściwości lecznicze (przeciwzapalne, bogate w antyoksydanty i minerały, jak również witaminy C i E), ma wysokie wartości odżywcze. Jest bogata w błonnik, dzięki czemu szybko szybko pozostawia uczucie sytości.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |