MONINPOLSKA

Gin - odkryj doskonały balans smaku

Gin - odkryj doskonały balans smaku

Gin, ten popularny na całym świecie alkohol, odgrywa coraz większą rolę w świecie barmańskim. Przestał już być tylko ulubionym napojem Anglików i zdobył serca miłośników koktajli na całym globie. Obecnie produkowany jest praktycznie w każdym kraju, a jego popularność stale rośnie. Jak rozwijała się historia ginu? Dlaczego stał się on taki popularny? Z czym można łączyć ten bezbarwny alkohol? Sprawdź poniższy wpis!

Tradycyjnie, do wytwarzania ginu wykorzystuje się alkohol zbożowy. Producenci skupiają się głównie na sztuce mieszania alkoholu zbożowego z aromatycznymi dodatkami. Jednak każda z receptur jest unikatowa, co w efekcie przekłada się na ostateczny efekt. Ogólnie rzecz biorąc, gin powstaje poprzez połączenie spirytusu zbożowego, wody i aromatów, z jałowcem na czele, pełniącym niezastąpioną rolę. Wieloetapowy proces tworzy idealne połączenie bazowego alkoholu z bogactwem ziół, przypraw, korzeni, owoców i wielu innych dodatków. Do najbardziej znanych należą składniki takie jak: bergamotka, kardamon, anyż, kolędra, skórka cytrynowa i pomarańczowa.

Genever, zwany również holenderskim ginem, uznawany jest za pierwowzór ginu. Podczas wojny trzydziestoletniej holenderscy i angielscy żołnierze wymieniali między sobą różne towary, w tym również alkohol. Anglicy zafascynowani geneverem, zaczęli pić go przed bitwami, nazywając go „dutch courage” (holenderska odwaga). Rozpoczęli stałą produkcję tego trunku i przekształcili jego nazwę na krótszą – „gin”. Na początku gin był prosty, tani i niskiej jakości, co przyciągało głównie niższe warstwy społeczne. Dopiero później, eksperymentując z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy i owoce, smak stał się łagodniejszy i przyjemniejszy. Gin zdobył świat między innymi dzięki brytyjskiej marynarce, która polubiła ten trunek i ogłosiła go światu – od Europy po Australię. W tym samym czasie, gdy na Starym Kontynencie modyfikowano smak ginu, w odległej części świata połączono go z chininą. Podczas dominacji Anglików w Indiach chinina była już znanym środkiem na walkę z malarią, powstawały napoje zawierające chininę i właśnie w ten sposób narodził się popularny duet „Gin & Tonic”. Na przełomie XIX wieku pojawiły się pierwsze gazowane napoje zawierające chininę, stając się doskonałym towarzyszem ginu.

Gin, ten popularny na całym świecie alkohol, odgrywa coraz większą rolę w świecie barmańskim. Przestał już być tylko ulubionym napojem Anglików i zdobył serca miłośników koktajli na całym globie. Obecnie produkowany jest praktycznie w każdym kraju, a jego popularność stale rośnie. Jak rozwijała się historia ginu? Dlaczego stał się on taki popularny? Z czym można łączyć ten bezbarwny alkohol? Sprawdź poniższy wpis!

 

Tradycyjnie, do wytwarzania ginu wykorzystuje się alkohol zbożowy. Producenci skupiają się głównie na sztuce mieszania alkoholu zbożowego z aromatycznymi dodatkami. Jednak każda z receptur jest unikatowa, co w efekcie przekłada się na ostateczny efekt. Ogólnie rzecz biorąc, gin powstaje poprzez połączenie spirytusu zbożowego, wody i aromatów, z jałowcem na czele, pełniącym niezastąpioną rolę. Wieloetapowy proces tworzy idealne połączenie bazowego alkoholu z bogactwem ziół, przypraw, korzeni, owoców i wielu innych dodatków. Do najbardziej znanych należą składniki takie jak: bergamotka, kardamon, anyż, kolędra, skórka cytrynowa i pomarańczowa.

Genever, zwany również holenderskim ginem, uznawany jest za pierwowzór ginu. Podczas wojny trzydziestoletniej holenderscy i angielscy żołnierze wymieniali między sobą różne towary, w tym również alkohol. Anglicy zafascynowani geneverem, zaczęli pić go przed bitwami, nazywając go „dutch courage” (holenderska odwaga). Rozpoczęli stałą produkcję tego trunku i przekształcili jego nazwę na krótszą – „gin”. Na początku gin był prosty, tani i niskiej jakości, co przyciągało głównie niższe warstwy społeczne. Dopiero później, eksperymentując z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy i owoce, smak stał się łagodniejszy i przyjemniejszy. Gin zdobył świat między innymi dzięki brytyjskiej marynarce, która polubiła ten trunek i ogłosiła go światu – od Europy po Australię. W tym samym czasie, gdy na Starym Kontynencie modyfikowano smak ginu, w odległej części świata połączono go z chininą. Podczas dominacji Anglików w Indiach chinina była już znanym środkiem na walkę z malarią, powstawały napoje zawierające chininę i właśnie w ten sposób narodził się popularny duet „Gin & Tonic”. Na przełomie XIX wieku pojawiły się pierwsze gazowane napoje zawierające chininę, stając się doskonałym towarzyszem ginu.

Gin zawdzięcza swoją popularność niepowtarzalnemu słodko-gorzkemu smakowi i szerokiemu spektrum aromatów. Jest często wykorzystywany w klasycznych i kultowych koktajlach, które doczekały się licznych intrygujących wariacji takich jak: Tom Collins, Singapour Sling, Negroni, French 75, Gimlet i Gibson. Ten trunek doskonale komponuje się zarówno w wytrawnych, jak i orzeźwiających koktajlach. Jest doskonałym partnerem dla cytrusów, korzennych nut, przypraw i kwiatów. Istnieje wiele sposobów modyfikacji koktajli, a dzięki bogatej ofercie ginów możemy tworzyć koktajle o różnorodnych charakterach, wedle uznania.

Aby dodać jeszcze więcej wyjątkowych smaków do koktajli z ginem, warto sięgnąć po bogactwo unikalnym smaków MONIN. W ofercie znajdują się różnorodne syropy, koncentraty i puree o smakach takich jak bergamotka, ogórek, mandarynka, różowy grapefruit, biała herbata, hibiskus, kwiat bzu, róża i wiele innych. Te produkty doskonale uzupełniają smak ginu i pozwalają tworzyć niezwykłe kompozycje, odkrywając nowe wymiary smaku. Bez względu na to, czy preferujesz owocowe, kwiatowe czy korzenne nuty, z pewnością znajdziesz idealne połączenie, które podkreśli charakter ginu i nada mu wyjątkowy smak.

Naturalne produkty MONIN oferują nieograniczone możliwości eksperymentowania i tworzenia nowych wariacji koktajli, które pokochasz. Bez względu na to, czy tworzysz klasyczne G&T z cytrusowym twistem, czy eksperymentujesz z egzotycznymi połączeniami smaków, puree pomogą osiągnąć idealną równowagę smakową, bez kompromisów. Odkryj teraz świat ginu z twistem MONIN i pozwól swojej kreatywności rozkwitnąć na nowych, zaskakujących obszarach smaku. Sprawdź teraz!

 

 

Odkryj receptury:

Red Coffee:

  • 40 ml ginu
  • 10 ml syropu Monin Orange Spritz
  • 10 ml syropu Monin Elderflower
  • 10 ml soku z cytryny
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 1 espresso

Wysoką szklankę wypełnij lodem, a następnie dodaj kolejno wszystkie składniki oprócz espressa. Delikatnie wlej espresso na wierzch. Możesz udekorować napój suszoną pomarańczą i gałązką mięty.

Tangerine Collins:

  • 40 ml ginu
  • 20 ml puree Monin Tangerine
  • 20 ml soku z cytryny
  • Woda gazowana (do uzupełnienia)

W wysokiej szklance wymieszaj z lodem gin, puree Monin Tangerine i sok z cytryny. Następnie uzupełnij szklankę wodą gazowaną. Możesz udekorować drink plastra świeżego cytrusa.

Ruby Basil Smash:

  • 40 ml ginu
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 ml puree Monin Ruby Grapefruit
  • 4-6 liści bazylii
  • 10 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)

W shakerze zmiażdż liście bazylii, a następnie dodaj gin, sok z cytryny, puree Monin Ruby Grapefruit i syrop cukrowy. Dodaj dużo lodu i energicznie wstrząśnij. Przelej zawartość shakera do szklanki napełnionej lodem. Możesz udekorować drinkiem gałązkę bazylii i plasterkiem grejpfruta.

materiał przygotował Marek Łyszczak – Brand Ambasador MONIN & Vitamix.