Gin - odkryj doskonały balans smaku
Nowości
29 czerwca 2023
Gin, ten popularny na całym świecie alkohol, odgrywa coraz większą rolę w świecie barmańskim. Przestał już być tylko ulubionym napojem Anglików i zdobył serca miłośników koktajli na całym globie. Obecnie produkowany jest praktycznie w każdym kraju, a jego popularność stale rośnie. Jak rozwijała się historia ginu? Dlaczego stał się on taki popularny? Z czym można łączyć ten bezbarwny alkohol? Sprawdź poniższy wpis!
Tradycyjnie, do wytwarzania ginu wykorzystuje się alkohol zbożowy. Producenci skupiają się głównie na sztuce mieszania alkoholu zbożowego z aromatycznymi dodatkami. Jednak każda z receptur jest unikatowa, co w efekcie przekłada się na ostateczny efekt. Ogólnie rzecz biorąc, gin powstaje poprzez połączenie spirytusu zbożowego, wody i aromatów, z jałowcem na czele, pełniącym niezastąpioną rolę. Wieloetapowy proces tworzy idealne połączenie bazowego alkoholu z bogactwem ziół, przypraw, korzeni, owoców i wielu innych dodatków. Do najbardziej znanych należą składniki takie jak: bergamotka, kardamon, anyż, kolędra, skórka cytrynowa i pomarańczowa.
Genever, zwany również holenderskim ginem, uznawany jest za pierwowzór ginu. Podczas wojny trzydziestoletniej holenderscy i angielscy żołnierze wymieniali między sobą różne towary, w tym również alkohol. Anglicy zafascynowani geneverem, zaczęli pić go przed bitwami, nazywając go „dutch courage” (holenderska odwaga). Rozpoczęli stałą produkcję tego trunku i przekształcili jego nazwę na krótszą – „gin”. Na początku gin był prosty, tani i niskiej jakości, co przyciągało głównie niższe warstwy społeczne. Dopiero później, eksperymentując z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy i owoce, smak stał się łagodniejszy i przyjemniejszy. Gin zdobył świat między innymi dzięki brytyjskiej marynarce, która polubiła ten trunek i ogłosiła go światu – od Europy po Australię. W tym samym czasie, gdy na Starym Kontynencie modyfikowano smak ginu, w odległej części świata połączono go z chininą. Podczas dominacji Anglików w Indiach chinina była już znanym środkiem na walkę z malarią, powstawały napoje zawierające chininę i właśnie w ten sposób narodził się popularny duet „Gin & Tonic”. Na przełomie XIX wieku pojawiły się pierwsze gazowane napoje zawierające chininę, stając się doskonałym towarzyszem ginu.
Gin, ten popularny na całym świecie alkohol, odgrywa coraz większą rolę w świecie barmańskim. Przestał już być tylko ulubionym napojem Anglików i zdobył serca miłośników koktajli na całym globie. Obecnie produkowany jest praktycznie w każdym kraju, a jego popularność stale rośnie. Jak rozwijała się historia ginu? Dlaczego stał się on taki popularny? Z czym można łączyć ten bezbarwny alkohol? Sprawdź poniższy wpis!
Tradycyjnie, do wytwarzania ginu wykorzystuje się alkohol zbożowy. Producenci skupiają się głównie na sztuce mieszania alkoholu zbożowego z aromatycznymi dodatkami. Jednak każda z receptur jest unikatowa, co w efekcie przekłada się na ostateczny efekt. Ogólnie rzecz biorąc, gin powstaje poprzez połączenie spirytusu zbożowego, wody i aromatów, z jałowcem na czele, pełniącym niezastąpioną rolę. Wieloetapowy proces tworzy idealne połączenie bazowego alkoholu z bogactwem ziół, przypraw, korzeni, owoców i wielu innych dodatków. Do najbardziej znanych należą składniki takie jak: bergamotka, kardamon, anyż, kolędra, skórka cytrynowa i pomarańczowa.
Genever, zwany również holenderskim ginem, uznawany jest za pierwowzór ginu. Podczas wojny trzydziestoletniej holenderscy i angielscy żołnierze wymieniali między sobą różne towary, w tym również alkohol. Anglicy zafascynowani geneverem, zaczęli pić go przed bitwami, nazywając go „dutch courage” (holenderska odwaga). Rozpoczęli stałą produkcję tego trunku i przekształcili jego nazwę na krótszą – „gin”. Na początku gin był prosty, tani i niskiej jakości, co przyciągało głównie niższe warstwy społeczne. Dopiero później, eksperymentując z różnymi dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy i owoce, smak stał się łagodniejszy i przyjemniejszy. Gin zdobył świat między innymi dzięki brytyjskiej marynarce, która polubiła ten trunek i ogłosiła go światu – od Europy po Australię. W tym samym czasie, gdy na Starym Kontynencie modyfikowano smak ginu, w odległej części świata połączono go z chininą. Podczas dominacji Anglików w Indiach chinina była już znanym środkiem na walkę z malarią, powstawały napoje zawierające chininę i właśnie w ten sposób narodził się popularny duet „Gin & Tonic”. Na przełomie XIX wieku pojawiły się pierwsze gazowane napoje zawierające chininę, stając się doskonałym towarzyszem ginu.
Gin zawdzięcza swoją popularność niepowtarzalnemu słodko-gorzkemu smakowi i szerokiemu spektrum aromatów. Jest często wykorzystywany w klasycznych i kultowych koktajlach, które doczekały się licznych intrygujących wariacji takich jak: Tom Collins, Singapour Sling, Negroni, French 75, Gimlet i Gibson. Ten trunek doskonale komponuje się zarówno w wytrawnych, jak i orzeźwiających koktajlach. Jest doskonałym partnerem dla cytrusów, korzennych nut, przypraw i kwiatów. Istnieje wiele sposobów modyfikacji koktajli, a dzięki bogatej ofercie ginów możemy tworzyć koktajle o różnorodnych charakterach, wedle uznania.
Aby dodać jeszcze więcej wyjątkowych smaków do koktajli z ginem, warto sięgnąć po bogactwo unikalnym smaków MONIN. W ofercie znajdują się różnorodne syropy, koncentraty i puree o smakach takich jak bergamotka, ogórek, mandarynka, różowy grapefruit, biała herbata, hibiskus, kwiat bzu, róża i wiele innych. Te produkty doskonale uzupełniają smak ginu i pozwalają tworzyć niezwykłe kompozycje, odkrywając nowe wymiary smaku. Bez względu na to, czy preferujesz owocowe, kwiatowe czy korzenne nuty, z pewnością znajdziesz idealne połączenie, które podkreśli charakter ginu i nada mu wyjątkowy smak.
Naturalne produkty MONIN oferują nieograniczone możliwości eksperymentowania i tworzenia nowych wariacji koktajli, które pokochasz. Bez względu na to, czy tworzysz klasyczne G&T z cytrusowym twistem, czy eksperymentujesz z egzotycznymi połączeniami smaków, puree pomogą osiągnąć idealną równowagę smakową, bez kompromisów. Odkryj teraz świat ginu z twistem MONIN i pozwól swojej kreatywności rozkwitnąć na nowych, zaskakujących obszarach smaku. Sprawdź teraz!
Odkryj receptury:
Red Coffee:
Wysoką szklankę wypełnij lodem, a następnie dodaj kolejno wszystkie składniki oprócz espressa. Delikatnie wlej espresso na wierzch. Możesz udekorować napój suszoną pomarańczą i gałązką mięty.
Tangerine Collins:
W wysokiej szklance wymieszaj z lodem gin, puree Monin Tangerine i sok z cytryny. Następnie uzupełnij szklankę wodą gazowaną. Możesz udekorować drink plastra świeżego cytrusa.
Ruby Basil Smash:
W shakerze zmiażdż liście bazylii, a następnie dodaj gin, sok z cytryny, puree Monin Ruby Grapefruit i syrop cukrowy. Dodaj dużo lodu i energicznie wstrząśnij. Przelej zawartość shakera do szklanki napełnionej lodem. Możesz udekorować drinkiem gałązkę bazylii i plasterkiem grejpfruta.
materiał przygotował Marek Łyszczak – Brand Ambasador MONIN & Vitamix.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |