MONINPOLSKA

Syrop MONIN Bergamotka

Syrop MONIN Bergamotka

Pomarańcza bergamotka swoją nazwę wzięła od włoskiego miasta Bergamo. To właśnie na południu Włoch znajduje się niemal cała światowa jej uprawa. Żółtozielone owoce przypominają małą pomarańczę.
Jej przyjemna wytrawna nuta i wspaniała równowaga między naturalną kwasowością i goryczką sprawia, że są idealnym dodatkiem nie tylko do herbaty earl grey, ale również szerokiej gamy napojów. Stanowią także ciekawą alternatywę dla soku z cytryny i limonki. Ten unikalny owoc to prawdziwa skarbnica witamin A i C. Najistotniejsza jest jednak zawartość polifenoli – najwyższa spośród wszystkich owoców cytrusowych. Polifenole i wchodzące i skład flawonoidy obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz korzystnie działają na serce.

 

Cloud of Bergamot

• 15 ml syrop MONIN Bergamot
• 30 ml gin
• 10 ml sok ze świeżej cytryny|
• 10 ml Chartreuse Green likier
• 20 ml śmietanka

Wlej wszystkie składniki do shakera i całość uzupełnij lodem. Energicznie wstrząsaj przez ok 8 sekund. Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej. Udekoruj posypując wiórkami ciemnej czekolady.

 

Citrus Bergamot

• 10 ml syrop MONIN Bergamot
• 10 ml puree MONIN Wiliams Pear
• 30 ml Limoncello
• 20 ml rum
• 10 ml sok ze świeżej cytryny

Wlej wszystkie składniki do shakera i całość uzupełnij lodem. Energicznie wstrząsaj przez ok 8 sekund. Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej. Udekoruj kawałkiem skórki z cytryny.

 

Thai Bergamot

• 20 ml syrop MONIN Bergamot
• 150 ml jogurt naturalny
• 50 ml sok grapefruit
• 5 listków świeżej bazylii

Do pojemnika blendera Vitamix wsyp kostki lodu(zawartość szklanki). Następnie dodaj wszystkie składniki. Blenderuj na wysokich obrotach przez ok. 25 sek. Podaj w ulubionej wysokiej szklance udekorowaną skórką z grapefruita oraz listkiem bazylii.

 

Bergamot White Negroni

• 15 ml syrop MONIN Bergamot
• 30 ml gin
• 30 ml wytrwny biały wermut
• 20 ml Suze likier

Wlej wszystkie składniki do szklanicy miksującej i dodaj 10 kostek lodu. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką barmańską. Uzupełnij lodem szkło typu whisky. Następnie przecedź wymieszany koktajl do szklanki z lodem. Udekoruj skórką z pomarańczy lub cytryny.

 

Bergamot Spritz

• 20 ml syrop MONIN Bergamot
• 160 ml prosecco
• 40 ml woda gazowana

Wlej wszystkie składniki do szkła typu spritz. Uzupełnij szkło maksymalną ilością lodu i całość dokładnie wymieszaj. Udekoruj skórką z cytryny i świeżą miętą.

 

Bergamot Cold Brew Iced Tea

• 20ml syrop MONIN Bergamot
• 10ml syrop MONIN Raspberry Tea
• 100ml cold brew
• 10ml sok ze świeżej cytryny
• 5 malin

Wlej wszystkie składniki do wysokiej szklanki uzupełnionej lodem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Udekoruj świeżymi malinami i świeżą miętą.

 

Bergamot Cold Brew

• 20ml syrop MONIN Bergamot
• 150ml Cold Brew
• 50ml woda gazowana

Wlej wszystkie składniki do wysokiej szklanki uzupełnionej lodem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Udekoruj kawałkami limonki i świeżą miętą.

 

Pobierz PDF z recepturami: