Zwycięzcą Gali Finałowej MONIN CUP 2016 Poland, która odbyła się 3 października 2016 w klubie Level 27 w Warszawie, został Robert Piasecki z numerem 23 z Nowego Sącza zdobywając 107 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest reprezentowanie Polski na globalnym finale MONIN CUP w dniu 5 grudnia w Paryżu.
Podczas Gali w kategorii Short Drink zacięcie walczyło 24 uczestników z całej Polski wykonując 4 identyczne koktajle na scenie w określonym czasie, zgodnie z nadesłaną recepturą. Zwycięski drink „Wild Flow” na bazie koniaku i syropu MONIN Poziomka pokonał konkurencję zdobywając najwyższą notę degustacyjną, co w walce o I miejsce z koktajlem „Summer Memories” Agnieszki Cieślar (nr 22) miało kluczowe znaczenie, ponieważ oboje zdobyli tyle samo punktów w ogólnej ocenie. Niewiele mniej zdobył Arek Białkowski (nr 13) z koktajlem „Wspomnienie Lata” plasując się na III miejscu.
Po zakończeniu części konkursowej goście oraz zawodnicy uczestniczyli w seminarium Vitamix i MONIN prowadzonymi przez Romana Jędrzejuka oraz Senior Brand Ambasadora MONIN Mariusza Pietrykę, którzy pokazali najnowsze trendy w kategoriach napoje, desery i sosy dzieląc się swoją fachową wiedzą z zakresu miksologii oraz kulinariów. Po ogłoszeniu wyników odbyło się podsumowanie 4 letniej współpracy SCM i MONIN w Polsce połączone z wyróżnieniem 12 firm w 4 kategoriach.
MONIN CUP to cykliczny (co 2 lata) prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN. Tegoroczna edycja jest już trzecią organizowaną przez SCM Sp. z o.o. Jest to jeden z największych konkursów barmańskich w Polsce cieszących się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz barmanów pasjonujących się sztuką miksologii i nowymi rozwiązaniami w gastronomi.
I miejsce „Wild Flow” – Robert Piasecki nr 23
• 15 ml syropu MONIN Wild Strawberry
• 20 ml koniaku
• 6 liści świeżej szałwii
• 10 ml świeżego soku z cytryny
• 30 ml świeżego białka kurzego
Metoda: wstrząsanie w shakerze z lodem
II miejsce „Summer Memories”- Agnieszka Cieślar nr 22
• 11,25 ml syropu MONIN Lemongrass
• 40 ml ginu
• 15 ml soku z limonki
• 4 listki świeżej szałwii
• 2 cząstki melona
Metoda: wstrząsanie w shakerze z lodem
III miejsce „Wspomnienie Lata”- Arek Białkowski nr 13
• 20 ml syropu MONIN Pear
• 15 ml syropu MONIN Cinnamon
• 40 ml ginu
• 20 ml świeżego soku z cytryny
• świeża szałwia
Metoda: wstrząsanie w shakerze z lodem
Więcej: Gala Finałowa MONIN Cup 2016
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |