MONINPOLSKA

MONIN Cup Junior 2019

MONIN Cup Junior 2019

Zdobywczynią pierwszego miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim dla szkół średnich MONIN Cup Junior 2019 została Milena Wysocka z numerem 18 otrzymując złoty puchar/shaker za  osiągnięcie wyniku 139 punktów na 165 możliwych. Główną nagrodą jest reprezentacja Polski w lokalnych zawodach barmańskich MONIN w jednym z krajów Unii Europejskiej. Gala Finałowa odbyła się 5 grudnia 2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ulicy Majdańskiej.

Milena Wysocka jest uczennicą Technikum Gastronomicznego w Poznaniu i jej pasją jest miksologia, a w szczególności szukanie nowych połączeń smakowych. Jak sama opisuje: „Przy tworzeniu receptury ‹‹Winter Adventure›› chciałam uzyskać taki smak, który wzbudzi zainteresowanie oraz pobudzi kubki smakowe.”. W swojej zwycięskiej recepturze połączyła naturalne aromaty syropu MONIN Francuski Karmel oraz MONIN Poziomka utrzymując klimat zbliżających się świąt, czym zachwyciła Jury Degustacyjne osiągając jako jedyna pułap 100 punktów za same noty degustacyjne.

 Drugie miejsce zajęła uczestniczka z numerem 12 Nikola Sadlik z Zespołu Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku-Białej otrzymując szkolenie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów Patryk Le Nart. Zaprezentowała ona koktajl „Viaje Morado” łącząc nowy syrop MONIN Bergamotka i syrop MONIN Mandarynka z naparem z herbaty Klitorii Ternateńskiej. Podróże są nieodłącznym elementem mojego życia codziennego, ponieważ chodzę do klasy o profilu turystycznym. Dlatego inspiracją dla mojego koktajlu były składniki pochodzące z różnych części świata.”

Miejsce trzecie, nagrodzone szkoleniem Stowarzyszenia Polskich Barmanów, zajęła reprezentantka Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSRCKU w Kościelcu Beata Wasiak z numerem 13. Jej inspiracją do stworzenia koktajlu „Spring Ray”, również na bazie nowego syropu MONIN Bergamotka, była podróż do Hiszpanii i poznanie lemoniady bergamotkowej. „Chciałabym, aby każdy kto spróbuje mojego koktajlu poczuł moc orzeźwiającego wiosennego promyku słońca.”

Podczas Gali odbył się także pokaz szkoleniowy dwóch Brand Ambasadorów MONIN, którzy pokazali najnowsze trendy w kategorii śniadań oraz deserów łącząc produkty MONIN i President z wykorzystaniem blenderów Vitamix Commercial. Zaprezentowane zostały rozwiązania na ciepło jak i na zimno. Wśród przygotowanych gofrów i naleśników znalazły się także śniadaniowe propozycje z granolą, jogurtem i puree MONIN oraz kubki waflowe z czekoladą wypełnione twarogiem mascarpone President i udekorowane pisakami Latte Art MONIN.

MONIN Cup Junior to coroczny konkurs barmański organizowany nieprzerwanie od 2013 roku przez SCM i skierowany do młodzieży szkół średnich z całej Polski. Podczas Gali Finałowej wewnętrznie wybrani reprezentanci ze szkół gastronomicznych mierzą się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów MONIN. Za ocenę punktową odpowiadają sędziowie techniczni zwracający uwagę na technikę pracy za barem oraz jury degustacyjne oceniające w sposób jawny zapach, wygląd i smak wykonanych koktajli. Wyróżnianych 5 pierwszych uczestników z największą punktacją oprócz toreb upominkowych otrzymują także cenne nagrody i szkolenia MONIN dla swojej szkoły. Jest to jedyny tego typu konkurs barmański dla szkół gastronomicznych w Polsce.

Produkty MONIN są obecnie w 100% tworzone z naturalnych aromatów oraz barwników. Jest to efekt realizacji strategii „czystej etykiety” oraz transparentności firmy, której celem jest czerpanie inspiracji oraz smaków wyłącznie z natury.

Relacja video MONIN Cup Junior 2019

Galeria zdjęć MONIN Cup Junior 2019: http://facebook.com/moninpolska

I. miejsce nr 18 Milena Wysocka „Winter Adventure”

• 20 ml syropu MONIN Salted Caramel
• 10 ml syropu MONIN Wild Strawberry
• 50 ml nektaru biały grejpfrut
• 15 ml soku z cytryny
• top up napój Ginger Beer & Chile

Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem.

 

II. miejsce nr 12 Nikola Sadlik „Viaje morado

• 15 ml syropu MONIN Bergamot
• 15 ml syropu MONIN Mandarine
• 120 ml naparu z herbaty Klitorii Ternateńskiej
• 10 ml soku z cytryny
• 2 g pieprzu czarnego

Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem.

 

III. miejsce nr 13 Beata Wasiak „Spring Ray”

• 34,5 ml syropu MONIN Bergamot
• 60 ml soku z pomarańczy
• 19,5 ml soku z cytryny
• 69 ml napój Bitter Lemon
• Listki werbeny cytrynowej

Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem i muddlerowanie.

 

Firma SCM sp. z o.o. działa od września 2005 roku, a od lipca 2012 jest Wyłącznym Dystrybutorem Produktów MONIN na Polskę. Główne obszary działalności firmy to rozwój i kreowanie nowych rozwiązań w kategorii produktów i napojów dla kanału HORECA oraz doradztwo w zakresie ich przetwarzania. Zakupy i sprzedaż surowców rolnych oraz produktów gastronomicznych. Efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw obejmującego produkty, opakowania i dystrybucję. Od kwietnia 2016 r. SCM  jest także wyłącznym importerem i dystrybutorem profesjonalnych urządzeń do mieszania napojów oraz potraw – marki Vitamix Commercial.

Organizator: SCM sp. z o.o.
Patronat honorowy: Ambasada Francji, Francusko-Polska Izba Gospodarcza CCIFP
Sponsor tytularny: MONIN
Partnerzy: Coca-Cola, Żywiec Zdrój, President
Patroni merytoryczni: MSBiS, SPB
Patroni medialni: Food Service, Oui Chef, Horecanet, Nowości Gastronomiczne, Newsgastro, Papaja.pl, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Warszawski Barman