Finał MONIN Cup Poland 2018
Monin Cup
16 października 2018
Pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Poland 2018, który miał miejsce 8 października 2018 w Centrum Konferencyjnym Nimbus w Warszawie, zdobyła Noemi Jarocińska z numerem 7 zdobywając 108 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd jako reprezentant Polski na globalnym finale MONIN Cup w dniu 12 grudnia w Paryżu oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez Vergnano.
Podczas Gali Finałowej konkursu w kategorii Short Drink zacięcie walczyło 24 uczestników z całej Polski wykonując na scenie 4 identyczne koktajle w określonym czasie zgodnie z nadesłaną recepturą. Tematem przewodnim tegorocznego MONIN Cup jest „mix your origins”, czyli odwołanie się do regionalnych smaków i produktów. Uczestnicy mieli za zadanie uwzględnić polskie akcenty w swoich recepturach. Zwycięski koktajl „Può ripetere” autorki Noemi na bazie syropu ogórkowego MONIN, wódki i kopru włoskiego otrzymał najwyższe noty degustacyjne w całym konkursie, co w połączeniu z wysoką oceną za technikę pozwoliło uczestniczce z numerem 7 zdobyć pierwsze miejsce z przewagą dwóch punktów. Jak sama zwyciężczyni tłumaczy: „può ripetere” w języku włoskim oznacza „proszę powtórzyć”, a inspiracją do tej nazwy byli znajomi, którzy po spróbowaniu poprosili o jeszcze, oraz obecny w recepturze koper włoski. Bazę alkoholową koktajlu stanowi odpowiednio dobrana polska wódka żytnia.
Miejsce II. zajęła Weronika Czudek z koktajlem „Yellow Heart” na bazie syropu MONIN Estragon, likieru MONIN Triple Sec i miodu pitnego. Trzecie miejsce zdobyła Aleksandra Binkowska, zwyciężczyni konkursu MONIN Cup Junior 2017, z koktajlem „Rose” z syropem różanym MONIN, ginem i sokiem jabłkowym Cappy w recepturze. Zdobywczynią IV. miejsca jest Wiktoria Zacher, która zaprezentowała drink „Biało Czerwona” na bazie puree MONIN Rabarbar, wódki i likieru wiśniowego. Wyróżnione miejsca zostały nagrodzone szkoleniami barmańskimi Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Po części konkursowej odbyło się Seminarium MONIN, które poprowadził Raphaël Duron, MONIN Beverage Innovation Manager z Francji. Oprócz prezentacji najświeższych trendów światowych w kategorii napojów alkoholowych goście mieli okazję na żywo obejrzeć proces wykonywania najciekawszych i innowacyjnych aplikacji wraz z komentarzem specjalisty.
MONIN Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów w wieku 18 – 27 lat, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN. MONIN Cup Poland 2018 jest już 4 edycją organizowaną przez SCM Sp. z o.o. Jest to największy ogólnopolski konkurs barmański cieszący się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz wśród barmanów. W globalnym finale MONIN Cup w Paryżu udział biorą najlepsi barmani z całego świata wytypowani w ramach lokalnych eliminacji. Na reprezentantów z całego globu czekają także dodatkowe nagrody i atrakcje przygotowane przez MONIN.
I. miejsce Noemi Jarocińska nr 7 „Può ripetere”
• 20 ml syropu MONIN Cucumber
• 20 ml soki z limonki
• 40 ml wódki żytniej
• koper włoski
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
II. miejsce Weronika Czudek nr 10 „Yellow Heart”
• 5 ml syropu MONIN Estragon
• 10 ml likieru MONIN Triple Sec
• 15 ml miodu pitnego (trójniak)
• 30 ml świeżego soku z pomarańczy
• 5 ml świeżego soku z limonki
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
III. miejsce Aleksandra Binkowska nr 18 „Rose”
• 15 ml syropu MONIN Rose
• 25 ml soku jabłkowego Cappy
• 30 ml ginu london dry
• 15 ml świeżego soku z limonki
• 2 gałązki rozmarynu
Metoda: ugniatanie w szkle i wstrząśnięcie w shakerze z lodem
IV. miejsce Wiktoria Zacher nr 1 „Biało Czerwona”
• 15 ml puree MONIN Rhubarb
• 20 ml wiśniowej wódki smakowej
• 15 ml aromatyzowanej wódki żytniej
• 20 ml soku żurawinowego
• 10 ml białka jajka
Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem
Firma SCM sp. z o.o. działa od września 2005 roku, a od lipca 2012 jest Wyłącznym Dystrybutorem Produktów MONIN na Polskę. Główne obszary działalności firmy to rozwój i kreowanie nowych rozwiązań w kategorii produktów i napojów dla kanału HORECA oraz doradztwo w zakresie ich przetwarzania. Zakupy i sprzedaż surowców rolnych oraz produktów gastronomicznych. Efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw obejmującego produkty, opakowania i dystrybucję. Od kwietnia 2016 r. SCM jest także wyłącznym importerem i dystrybutorem profesjonalnych urządzeń do mieszania napojów oraz potraw – marki Vitamix.
Organizator: SCM sp. z o.o.
Patronat honorowy: Ambasada Francji, Francusko-Polska Izba Gospodarcza CCIFP
Sponsor tytularny: MONIN
Partnerzy: Coca-Cola, Vergnano
Patroni merytoryczni: MSBiS, SPB
Patroni medialni: Warszawski Barman, Poradnik Restauratora, Nowości Gastronomiczne, Horecanet, Sweets Coffee, Świat Hoteli, Newsgastro, Papaja.pl, Przegląd Gastronomiczny
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |