
Pomarańcza bergamotka swoją nazwę wzięła od włoskiego miasta Bergamo. To właśnie na południu Włoch znajduje się niemal cała światowa jej uprawa. Żółtozielone owoce przypominają małą pomarańczę. Jej przyjemna wytrawna nuta i wspaniała równowaga między naturalną kwasowością i goryczką sprawia, że są idealnym dodatkiem nie tylko do herbaty earl grey, ale również szerokiej gamy napojów. Stanowią także ciekawą alternatywę dla soku z cytryny i limonki. Ten unikalny owoc to prawdziwa skarbnica witamin A i C. Najistotniejsza jest jednak zawartość polifenoli – najwyższa spośród wszystkich owoców cytrusowych. Polifenole i wchodzące i skład flawonoidy obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz korzystnie działają na serce.
Cloud of Bergamot
• 15 ml syrop MONIN Bergamot
• 30 ml gin
• 10 ml sok ze świeżej cytryny|
• 10 ml Chartreuse Green likier
• 20 ml śmietanka
Wlej wszystkie składniki do shakera i całość uzupełnij lodem. Energicznie wstrząsaj przez ok 8 sekund. Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej. Udekoruj posypując wiórkami ciemnej czekolady.
Citrus Bergamot
• 10 ml syrop MONIN Bergamot
• 10 ml puree MONIN Wiliams Pear
• 30 ml Limoncello
• 20 ml rum
• 10 ml sok ze świeżej cytryny
Wlej wszystkie składniki do shakera i całość uzupełnij lodem. Energicznie wstrząsaj przez ok 8 sekund. Przecedź do schłodzonej szklanki koktajlowej. Udekoruj kawałkiem skórki z cytryny.
Thai Bergamot
• 20 ml syrop MONIN Bergamot
• 150 ml jogurt naturalny
• 50 ml sok grapefruit
• 5 listków świeżej bazylii
Do pojemnika blendera Vitamix wsyp kostki lodu(zawartość szklanki). Następnie dodaj wszystkie składniki. Blenderuj na wysokich obrotach przez ok. 25 sek. Podaj w ulubionej wysokiej szklance udekorowaną skórką z grapefruita oraz listkiem bazylii.
Bergamot White Negroni
• 15 ml syrop MONIN Bergamot
• 30 ml gin
• 30 ml wytrwny biały wermut
• 20 ml Suze likier
Wlej wszystkie składniki do szklanicy miksującej i dodaj 10 kostek lodu. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką barmańską. Uzupełnij lodem szkło typu whisky. Następnie przecedź wymieszany koktajl do szklanki z lodem. Udekoruj skórką z pomarańczy lub cytryny.
Bergamot Spritz
• 20 ml syrop MONIN Bergamot
• 160 ml prosecco
• 40 ml woda gazowana
Wlej wszystkie składniki do szkła typu spritz. Uzupełnij szkło maksymalną ilością lodu i całość dokładnie wymieszaj. Udekoruj skórką z cytryny i świeżą miętą.
Bergamot Cold Brew Iced Tea
• 20ml syrop MONIN Bergamot
• 10ml syrop MONIN Raspberry Tea
• 100ml cold brew
• 10ml sok ze świeżej cytryny
• 5 malin
Wlej wszystkie składniki do wysokiej szklanki uzupełnionej lodem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Udekoruj świeżymi malinami i świeżą miętą.
Bergamot Cold Brew
• 20ml syrop MONIN Bergamot
• 150ml Cold Brew
• 50ml woda gazowana
Wlej wszystkie składniki do wysokiej szklanki uzupełnionej lodem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Udekoruj kawałkami limonki i świeżą miętą.